• Pekné prázdniny, milí študenti!

  • Úradné hodiny počas veľkonočných prázdnin

    Počas obdobia veľkonočných prázdnin budú úradné hodiny v škole 

    v čase

    28.03.2024 - čerpanie dovolenky

    02.04.2024 - od 8.00 hod. do 14.00 hod. 

  • Deň učiteľov

    Skutočne dobrým učiteľom je ten, kto svojou prácou, vystupovaním, ochotou, obetavosťou a zanietenosťou denno-denne desiatky rokov napĺňa slová Jána Amosa Komenského: 

    „Dobrý učiteľ je ten, kto sa usiluje byť tým, za čo ho pokladajú, t. j. učiteľom, nie maskou učiteľa. Teda nebude sa vyhýbať učiteľskej práci, ale bude ju vyhľadávať a nebude konať prácu len naoko, ale vážne, nie do vetra, ale pre ozajstný a ustavičný pokrok svojich žiakov...“

    Všetkým pedagógom GFŠ ĎAKUJEM za každodennú prácu v záujme rozvoja našich mladých ľudí i celej našej školy! Zároveň posielam svoj pozdrav všetkým bývalým kolegom a spomínam na tých, ktorí už nie sú medzi nami!             

    S úctou PaedDr. Renáta Juhásová, riaditeľka školy

    Pri príležitosti Dňa učiteľov ocenili prácu pedagógov:

    Banskobystrický samosprávny kraj – ocenenie prevzal Mgr. Mojmír Feldsam;

    mesto Nová Baňa – ocenenie prevzala Mgr. Eva Budinská.

    Obom srdečne blahoželáme!

  • Nevynechali sme ani Biologickú olympiádu

    Nevynechali sme ani Biologickú olympiádu

    Počas 20. a 21. marca prebiehali krajské kolá Biologickej olympiády, na ktorých sme nemohli chýbať. Za reprezentáciu školy ďakujeme: Lukáš Miškov (1.A), Eliška Kotrusová (2.A), Miriama Kosejová (3.A).

    Zvlášť však musíme vyzdvihnúť úspechy Evy Žilkovej (3.A), ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou, a Matúša Martinca (2.A), ktorý so svojím projektom postúpil do celoslovenského kola.

    Všetkým ĎAKUJEME za reprezentáciu školy a ďalšiemu finalistovi celoslovenského kola, ktorý sa pripravuje pod odborným vedením Mgr. D. Tomášikovej, prajeme veľa úspechov v národnom kole.

  • Divadlo s vidieckym charakterom

    Divadlo s vidieckym charakterom

    Svet divadla a divadelnej tvorby spoznávali žiaci 3. A a 4. A prostredníctvom zážitkového podujatia Impulz na doskách Divadla Pôtoň v Bátovciach. Zoznámili sa s fungovaním nezriaďovaného divadla na Slovensku, prezreli si jeho vidiecke priestory, zažili divadelné predstavenie SWING HEIL! aj moderovanú diskusiu s tvorcami predstavenia a na záver boli súčasťou kreatívnych workshopov (kreatívne písanie, scénografický alebo pohybový workshop).

    ĎAKUJEME za skvelý deň a za mail, v ktorom s hrdosťou ČÍTAME: „Za náš tím odovzdávam pozdravy, máte kultivovaných a vnímavých študentov. Bola pre nás radosť s nimi stráviť deň." 👍👩‍🎓🧑‍🎓🙏

  • Postup do krajského kola Chemickej olympiády

    Postup do krajského kola Chemickej olympiády

    ... si v kategórii B vybojovali  študenti 2.A triedy –

    Ivana Balážiová, Matúš Martinec, Samuel Pauček a Michal Jenis.

    11. apríla im držíme palce!

  • Zbierame dôležité skúsenosti

    Zbierame dôležité skúsenosti

    Krajskej prehliadky SOČ sa v tomto školskom roku zúčastnili študenti 2.A Ivana Balážiová (odbor zdravoveda, farmakológia a chémia) a Tobias Kováč (odbor biológia).

    Obhájením svojich prác sa stali úspešnými riešiteľmi a získali mnoho cenných skúseností a motiváciu do budúceho školského roka.

  • Víťazné umiestnenie v Geografickej olympiáde

    Víťazné umiestnenie v Geografickej olympiáde

    Traja úspešní riešitelia školského kola Geografickej olympiády – druháci Eliška Kotrusová, Lýdia Bratková a Samuel Pauček - sa vydali zabojovať o dobré umiestnenie aj v tom krajskom, ktoré sa konalo 19. 03. na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Všetci si otestovali svoje vedomosti v kategórii Z a získali prvé dôležité skúsenosti aj v tomto type olympiády.

    Samuel sa pred skúšobnú komisiu postavil ešte aj v kategórii B so svojím projektom na tému globalizácie. V tejto časti krajského kola vybojoval 1. miesto, vďaka čomu postupuje do celoštátneho kola, v ktorom mu budeme držať palce.

    Našim geografom ĎAKUJEME za vzornú reprezentáciu školy a spolu so Samuelom, ktorý sa pripravuje pod vedením Mgr. Mojmíra Feldsama, sa tešíme z ďalšieho postupu našich žiakov do celoslovenského finále.

  • Zlatá ceremónia DofE 2024

    Zlatá ceremónia DofE 2024

    Vďaka DofE mali motiváciu robiť niečo naviac. Stali sa vytrvalejšími, cieľavedomejšími, odolnejšími. Išli aj za takými cieľmi, ktoré mali kedysi ukryté iba vo svojom vnútri. A za svoju snahu si prebrali zaslúžené ocenenia. Historická budova Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave privítala 19. marca 161 Dofáčiek a Dofákov, ktorí úspešne absolvovali zlatú úroveň tohto rozvojového programu pre mladých ľudí. Štatistika vraví, že absolvovali 8646 hodín športu, 9006 hodín talentu, 8457 hodín dobrovoľníctva. A nekonečne veľa hodín zážitkov!

    Ich snahu ocenil vo svojom príhovore britský veľvyslanec Nigel Baker („Drahé Dofáčky, drahí Dofáci, ste inšpiráciou pre túto krajinu.”), riaditeľ Národnej kancelárie DofE Miloš Ondrášik a vo videopríhovore princ Edward, vojvoda z Edinburghu. Nakoľko bolo ocenených rekordne veľa mladých ľudí, boli rozdelení do 10 skupín a ocenenia si prebrali v spoločnosti osobností ako Daniel Hevier, Lujza Garajová-Schrameková, Jakub Gulík, Maroš Molnár, Marián Porvažník, Denis Sedlák či Roman Poláčik.

    A tým sa konečne dostávame k našim dvom osobnostiam – napĺňa nás radosťou a hrdosťou, že cez bronzovú a striebornú úroveň vystúpali k zlatu aj naši dvaja minuloroční absolventi, žiaci poslednej oktávy, Daniel Budinský a Jakob Ján Juhás. Jakob si slávnostnú chvíľu užil naživo, Daniela postihli, žiaľ, v najnevhodnejšej chvíli zdravotné problémy, obom však patrí rovnaká vďaka a obdiv za ich úsilie a zároveň reprezentáciu školy. Veríme, že budú dobrým príkladom a inšpiráciou pre svojich nasledovníkov, ktorí už pracujú na svojich bronzových a strieborných cieľoch.

    Na záver pripájam svoje osobné poďakovanie, lebo ich zásluhou som sa ceremónie zúčastnil aj ja. Sledoval a podporoval som ich od začiatku ich snaženia, bol som aj fyzicky účastníkom ich expedičných dobrodružstiev, spoločne s nimi som aj ja vyrástol „a few inches taller“.

    Radovan Mádel

    vedúci programu DofE na GFŠ

    PS: Nedovolí mi nespomenúť moju kolegyňu a takisto vedúcu programu DofE na našej škole Mgr. Andreu Budinskú, ktorá je hnacím motorom nášho DofE tímu, a riaditeľku školy PaedDr. Renátu Juhásovú, ktorá program podporuje i osobnou angažovanosťou. Obom ďakujem za spoluprácu a blahoželám k úspechu ich synov.

  • 2% z vašich daní 2023 pre GFŠ sú dobrou voľbou. Ďakujeme!

  • ĎAKUJEME za záujem, pozvánku na prvé stretnutie zašleme už len prihláseným žiakom!

  • Blahoželáme, Evka!

    Blahoželáme, Evka!

    CELOSLOVENSKÉ KOLO CHEMICKEJ  OLYMPIÁDY

    Chémia nie je pre našich študentov strašiak😊. Medzi nami sú aj študenti  zanietení  pre chémiu, čo sa odráža nielen vo výsledkoch v štúdiu, ale aj v  súťažiach, k akým účasť na Chemickej olympiáde rozhodne patrí.

    Takouto študentkou je u nás Eva Žilková (3.A), ktorá svojím záujmom o chémiu, štúdiom a najmä samoštúdiom, účasťami na krúžku a prípravných kurzoch, laboratórnych cvičeniach, ale najviac svojou zodpovednosťou dosiahla krásne II. miesto v krajskom kole CHO a tak obhájila postup a reprezentovala našu školu na celoslovenskom kole CHO v Bratislave.

    Zabojovala v odboroch analytická, anorganická, organická chémia a biochémia v teoretickej a praktickej časti. Práve v praktickej časti získala vynikajúce hodnotenie a celkovým  výsledkom sa stala úspešnou riešiteľkou, dokonca predbehla výsledkom svoju konkurentku z 1. miesta v kraji.

    Evka sa už teraz teší na budúci ročník CHO a rozhodne je nastavená zabojovať o výberové kolo na postup do medzinárodnej súťaže. Sama dodáva: „Bolo to skutočne náročné, no všetko sa dá, keď sa chce, a ja som len a len rada, že pri mne stáli ľudia, na ktorých aj mne záleží.“

  • Pripravujeme sa na robotickú súťaž

    Pripravujeme sa na robotickú súťaž

      Road2FEI je školská súťaž zameraná na robotiku, ktorá sa každoročne koná s cieľom inšpirovať mladých ľudí k záujmu o technológie, inžinierstvo a informatiku. Tento rok sa súťaže zúčastňuje náš tím žiakov z 2. A triedy spolu s vyučujúcim informatiky pod názvom Švantner´s family, ktorí spoločne pracujú na vývoji robota už od minulého roka. Počas uplynulých mesiacov sa tím výrazne posunul v oblasti programovania robota, čo mu otvára nové možnosti a zvyšuje šance na úspech.

          Súťaž Road2FEI, ktorá sa bude konať 19. apríla 2024, predstavuje skvelú príležitosť ukázať svoj posun a uskutočnené inovácie v oblasti robotiky. Sústredenie sa na programovanie robota a jeho funkčnosť umožňuje žiakom aplikovať teoretické vedomosti do praxe a rozvíjať zručnosti, ako sú tímová práca, kreatívne myslenie a technická gramotnosť.

          Cieľom súťaže je vytvoriť autonómny robot, ktorý bude schopný prejsť stanovenú dráhu v čo najkratšom čase. Zárukou úspechu je nielen pokrok v programovaní, ale aj efektívna konštrukcia a dizajn robota, čo zdôrazňuje multidisciplinárny charakter súťaže.

    Celý tím žiakov z 2.A pod vedením Mgr. D. Zvizdeckého sa na súťaž už veľmi teší. Pre žiakov znamená príležitosť, ako sa naučiť niečo nové a porovnať svoje schopnosti s ostatnými. Držíme palce!

  • Žiaci vystavili svojim učiteľom vysvedčenie s priemernou známkou 1,6

    Dotazník „Ako to vidím ja“

    Na základe požiadavky Rady školy pri Gymnáziu Františka Švantnera v spolupráci so školským parlamentom prebehlo v dňoch 6. - 9. 2. 2024 hodnotenie vyučovacieho procesu zo strany žiakov. Otázky zostavené školským parlamentom upravili do dotazníkovej formy PaedDr. Renáta Juhásová, riaditeľka školy, a Mgr. Mária Hlohovská, školská psychologička, ktorá zároveň zrealizovala dotazník v každej triede a spracovala záverečné vyhodnotenie.

    Dokopy 15 otázok sa týkalo kvality výkladu na vyučovacích hodinách, atmosféry v triede, pripravenosti vyučujúcich či ich prístupu k žiakom. Na dotazník odpovedalo 94% žiakov gymnázia. Hodnotili známkami od 1 po 5, pričom 1 znamenala jasný súhlas s otázkou (resp. známka 1), 5 znamenal jasný nesúhlas (známka 5). Sumarizácia výsledkov pozostáva z priemerných hodnotení pre každú otázku.

     

    Vo výslednom grafe nebola zahrnutá otázka 3, nakoľko jej hodnotenie nezapadá do hodnotenia kvality vyučovacieho procesu, ale týka sa individuálneho posúdenia obtiažnosti predmetu (Zdá sa ti vyučovací predmet náročný?).

    1. Najlepšie celkové hodnotenie v našej školy mali otázky 7 (Myslíš si, že učiteľ chodí na hodiny riadne pripravený?) a 15 (Je učiteľ na hodinu dochvíľny?) s priemerom 1,4 – najviac žiakov sa vo svojom tvrdení zhodlo, že učitelia chodia na hodiny dobre odborne pripravení a načas.

    2. Druhé najlepšie hodnotenie mali otázky 6 (Snaží sa zapájať žiakov do procesu výuky?) a 12 (Správa sa učiteľ na hodine priateľsky?) s priemerom 1,5 – väčšina žiakov zdieľala názor, že učitelia aktívne zapájajú žiakov do vyučovacieho procesu na svojich hodinách a správajú sa k nim priateľsky. 

    3. Medzi lepšie hodnotené kategórie patria aj otázky 1 (Vysvetľuje učiteľ látku alebo zadáva pokyny jasne a stručne?) a 11 (Je ku každému žiakovi spravodlivý?) s priemerom 1,6 – žiaci opäť súhlasili, že väčšina učiteľov vysvetľuje učivo a zadáva pokyny zrozumiteľne a stručne, a zároveň sú učitelia k svojim žiakom spravodliví.

    4. Medzi najhoršie hodnotenými kategóriami boli otázka 9 (Je schopný učiteľ udržať pozornosť triedy?) s priemerom 2,0 a otázka 5 (Snaží sa o vysvetlenie súvislostí látky so životom?) s priemerom 1,9. Napriek horšiemu priemeru tento výsledok spadá k lepšej hodnote na stupnici 1-5, väčšina žiakov teda súhlasí s výrokmi a zdieľajú názor, že učitelia si poväčšine dokážu udržať pozornosť žiakov na hodine a darí sa im prepájať učivo s reálnym životom.

    Konečné výsledky ukazujú pozitívne hodnotenie vyučovacieho procesu - žiaci našej školy sú s priebehom vyučovacích hodín spokojní, no zároveň nám ich postrehy a spätná väzba dávajú priestor na zlepšenie sa a zvyšovanie kvality vyučovania.

    Celkovo udelili žiaci svojim pedagógom priemernú známku 1, 6.

     

     

     

  • O EÚ netradične

    O EÚ netradične

    Na hodinách občianskej náuky veľmi často teoreticky zvládame ťažké teoretické témy, preto bolo príjemným spestrením privítať medzi nami pani Mgr. Slaninovú z Europe Direct pre  BB kraj a pani Mgr. Hanzelovú, tlmočníčkou EU v rámci programu Európskej komisie Back to School.

    Zaujímavá forma, súťaž a interakcia nám rýchlo vyplnili celú vyučovaciu hodinu a veríme, že informácie o EU zužitkujeme nielen v škole, ale aj v budúcnosti, keďže sme súčasťou tohto spoločenstva a našu budúcnosť spájame so životom v EU.

    Besedy sa zúčastnili žiaci 2. A  triedy a odnášali si nielen vedomosti, ale aj vecné darčeky za svoje prezentované poznatky.

  • Mgr. Anne Mihálikovej, riaditeľke školy v rokoch 2004 - 2006 a dlhoročnej zástupkyni, blahoželá aj GFŠ!

  • Milí študenti, NÁJDITE si čas na DOBRÚ KNIHU!

    Zaujímavú a pestrú ponuku nájdete aj v našej školskej knižnici!

    Čítajte nielen kvôli súťaži, ale v prvom rade pre seba, pre svoj ďalší rozvoj, dobrú myseľ či duševnú pohodu. Tak do toho!

    Princíp súťaže je jednoduchý. Stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej text. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležitá je radosť z čítania. Z doručených príspevkov sa víťazi pre jednotlivé kategórie určujú žrebovaním. Viac informácií o projekte nájdete na  www.vratmeknihydoskol.sk :)

  • Back to school

    Back to school

    Prednáška o prekladateľskej práci v Európskej únii a o Európskej únii, s ktorou k nám zavítala p. Hanzelová, tlmočníčka v Európskej komisii, ponúkla podrobný pohľad na dôležitosť jazykových služieb v európskych inštitútoch. Prednášajúca zdôraznila kľúčovú úlohu prekladateľov pri zabezpečovaní komunikácie medzi členskými štátmi a inštitúciami EÚ.

    Sústredili sme sa na rôzne aspekty práce prekladateľov a rôzne pravidlá, ktorými sa musia riadiť pri prekladaní. Diskusia bola obohacujúca a prednáška nám poskytla hlbší pohľad do profesionálneho sveta prekladateľskej práce v EÚ. Diskutovali sme o aktuálnych výzvach, ako sú vojna na Ukrajine a klimatická kríza, a spoločne sme hľadali možné riešenia.

    Celkovo to bola pútavá a informatívna prednáška, ktorá nám pomohla lepšie porozumieť komplexnosti Európskej únie a pochopiť fungovanie základných inštitúcií v EÚ.

    ĎAKUJEME!

  • Stredoškolská futbalová liga

    Stredoškolská futbalová liga

    Boli sme v Detve, v ktorej sa v stredu 6.3. naše GFŠ zúčastnilo turnaja Stredoškolskej futbalovej ligy v malom futbale Banskobystrického kraja.

    Naši chlapci pod vedením Mgr. D. Zvizdeckého si zmerali sily so žiakmi skupiny D, a to z Detvy, Lučenca a z Banskej Štiavnice. Hralo sa systémom každý s každým, zápasy boli veľmi atraktívne a napínavé. Súťaž bola navrhnutá tak, aby podporovala fair play, športové správanie, čo sa organizátorom podarilo dosiahnuť.

    Naši futbalisti bojovali s nasadením všetkých síl, predviedli pekné výkony, strelili pekné góly a brankár vychytal ďalších minimálne 15 jasných gólových šancí. Napriek tomu sa im nepodarilo prebojovať medzi dve najlepšie družstvá na postup zo skupiny.

    Podujatie posilnilo vzťahy medzi žiakmi, ale tiež zdôraznilo dôležitosť tímovej spolupráce a vzájomnej podpory.

    ĎAKUJEME za reprezentáciu tímu v zložení: 3. A - Tadeáš Majsniar, Braňo Vozár, Martin Kamenský; 2. A - Tobias Kováč, Samuel Pauček; 1. A - Damián Sitár, Martin Zigo, Matej Nemec, Adrián Karnek, Jakub Kukučka.

  • Spolu dokážeme NAJVIAC!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium Františka Švantnera
    Bernolákova 9, 968 01 Nová Baňa
  • +421 45 6857092, +421 948 995 094

Fotogaléria