• 30. ročník Štafetového behu škôl o pohár primátora mesta Nová Baňa aj s našou účasťou

    30. ročník Štafetového behu škôl o pohár primátora mesta Nová Baňa aj s našou účasťou

    A v ňom sa o 3. miesto postaralo družstvo v zložení 2 dievčat (Lýdia Bratková a Veronika Šusteková) a 5 chlapcov (Jakub Kukučka, Hugo Martinec, Damián Sitár, Samuel Pauček a Martin Kamenský).

    ĎAKUJEME organizátorom za pozvanie, našim žiakom za reprezentáciu školy a súperom BLAHOŽELÁME k dosiahnutým výkonom.

  • 6. 5. 2024

    Aktualizovali sme modul Ponuka práce

  • Zadarilo sa aj v GEOGRAFII

    Zadarilo sa aj v GEOGRAFII

    V dňoch 25. - 27. apríla sa v Banskej Bystrici konalo celoslovenské kolo Geografickej olympiády a v ňom sme mali tiež svojho zástupcu. Samuel Pauček, ktorý sa pripravoval pod odborným vedením Mgr. M. Feldsama, sa stal jeho úspešným riešiteľom a získal cenné 6. miesto. Svoje dojmy opísal nasledovne:

    „Prvý deň sa konala exkurzia do Španej doliny, kde si súťažiaci mohli obzrieť nádhernú obec, známu vďaka baníckej histórii. Večer sme boli účastníkmi rautu na Univerzite Mateja Bela s veľkým množstvom zaujímavých rečníkov. Na druhý deň sa už naplno súťažilo. Najprv sa písal vedomostný test, po ktorom nasledovali obhajoby našich prác. S tou mojou som obstál výborne a na všetky položené otázky som vedel zareagovať. Večer si pre nás organizátori pripravili množstvo zaujímavých hier, vďaka ktorým sme sa odreagovali. V posledný deň bolo na programe už len vyhodnotenie. Výsledky boli veľmi potešujúce, keďže aj napriek tomu, že som bol jedným z najmladších účastníkov, sa mi podarilo skončiť na šiestom mieste a byť úspešným riešiteľom. Spoznal som veľa nových ľudí a získal veľa skúseností, ktoré mi v budúcnosti určite pomôžu."

  • Opäť jedna výborná správička

    Opäť jedna výborná správička

    Matúš Martinec (2.A) získal 5. miesto v celoslovenskom kole Biologickej olympiády, ktorá sa konala 25. - 27.04. v Banskej Bystrici. Svoj projekt Skomoliť či neskomoliť, v rámci ktorého skúmal vplyv skomolených slov na ich zapamätanie, úspešne obhájil a v konkurencii 13-tich žiakov z celého Slovenska získal ďalšie ocenenie za svoju vytrvalú prácu. Prípravou ho sprevádzala Mgr. Dominika Tomášiková. 

    Matúšovi blahoželáme a ĎAKUJEME za úspešnú reprezentáciu školy!

  • PRIJÍMACIE SKÚŠKY

    PRIJÍMACIE SKÚŠKY

     1. termín - 2. máj, 8.00 hod.

     2. termín - 6. máj, 8.00 hod.

              Veľa šťastia!

       Staň sa jedným z nás!

  • Víťazstvo na domácej pôde

    Víťazstvo na domácej pôde

    Ďakujeme víťaznému tímu chlapcov z 2. A za reprezentáciu v súťaži, ktorú v našej škole zorganizovala spoločnosť Europe Direct Banskobystrický región:

    30.4.2024 sme organizovali regionálne kolo Mladého Európana na Gymnáziu Františka Švantnera v Novej Bani.

    Súťaž Mladý Európan je viac než len súťažou. Je to platforma, kde mladí ľudia môžu prehlbovať svoje vedomosti o EÚ, jej histórii, geografii, politike a kultúre. Tento rok sme sa sústredili na témy, ako sú európske voľby, digitálna gramotnosť, Európska zelená dohoda a mnoho ďalších, ktoré formujú súčasnú a budúcu podobu EÚ.

    Výsledky:

    1. miesto: Gymnázium Františka Švantnera Nová Baňa v zložení Michal Jenis, Samuel Pauček a Lukas Tužinský

    2. miesto: Gymnázium Andreja Kmeťa Banská Štiavnica v zložení Tereza Slaná, Viktória Prebelová, Kristián Šotek

    3. miesto: Gymnázium Detva v zložení Sára Zeliesková, Simona Stehlíková, Martin Michálik

    Súťaž si kladie za cieľ zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl, otvára svoje brány pre inovatívne mysle mladej generácie.

    Súťaž Mladý Európan 2024 poskytuje jedinečnú príležitosť študentom preukázať svoje vedomosti a kreativitu, zatiaľ čo sa zoznamujú s dôležitými európskymi témami. Nech sa stane tento ročník opäť mostom pre mladých ľudí k aktívnemu občianstvu a hlbšiemu porozumeniu Európskej únie.

    Chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii a priebehu súťaže, ako aj všetkým účastníkom za ich účasť a nadšenie.

  • 30. 4. 2024

    Aktualizovali sme modul Sponzori školy

  • Ďalší krásny úspech sme zaznamenali v krajskom kole Matematickej olympiády

    Ďalší krásny úspech sme zaznamenali v krajskom kole Matematickej olympiády

    Dlho sme však čakali na výsledky!

    Ešte v 1. polovici apríla sa v priestoroch Gymnázia Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici konalo krajské kolo MO, kat. B a C. Našu školu reprezentovali: Mária Krčmáriková v kategórii C a Samuel Pauček s Matúšom Martincom v kategórii B.

    Najviac nás potešil Matúš Martinec z 2. A, ktorý vybojoval 2. miesto. Náš všestranný olympijský borec Samuel Pauček sa stal úspešným riešiteľom krajského kola. Márii, Samuelovi a Matúšovi ďakujeme za reprezentáciu našej školy pod vedením Mgr. Evy Budinskej, za načerpanie nových skúseností i za energiu, ktorú vo svojom voľnom čase venovali príprave na školské i krajské kolo MO. Tešíííííme sa a vicemajstrovi blahoželáme!

  • Prípravné kurzy s deviatakmi úspešne za nami...

    Prípravné kurzy s deviatakmi úspešne za nami...

    a hoci ich na záver poznačila vysoká chorobnosť a niektorí už nemohli medzi nás prísť, nezaháľali sme ani na sekundu a využili sme naplno všetky spoločne strávené hodiny slovenského jazyka a matematiky.

    Milí deviataci, ĎAKUJEME za veľký záujem, chuť a odhodlanie pracovať na sebe aj po vyučovaní! Prajeme vám úspešné zvládnutie prijímacích skúšok a tešíme sa na vás:

    1. termín - 2. máj, 8.00 hod.

    2. termín - 6. máj, 8.00 hod.

    Veľa šťastia!

    Staň sa jedným z nás!

  • Matematici tiež skúšali šťastie v náboji

    Matematici tiež skúšali šťastie v náboji

    Dňa 19. 04. 2024 sa dva tímy našich študentov plných odhodlania vydali do Bratislavy na Matematický náboj. V kategórii JUNIOR tvorili tím Katarína Gáborová, Eliška Kotrusová, Samuel Pauček, Matúš Martinec z 2.A a Adrián Karnek z 1.A a spoločne si vybojovali 46. miesto v rámci celého Slovenska.

    Druhý tím v kategórii SENIOR tvorili Hana Psotková, Eva Žilková, Adam Bernát, Martin Kamenský a Tadeáš Majsniar z 3.A a spolu sa umiestnili na 62. mieste. Veríme, že oba tímy si zo súťaže odnášajú utužené vzťahy a motiváciu byť budúci rok zas o niečo lepší.

  • 24. 4. 2024

    Aktualizovali sme modul Oznamy pre deviatakov

  • Výsledky v krajskom kole Chemickej olympiády veeeeeľmi potešiliiiii!!!!

    Výsledky v krajskom kole Chemickej olympiády veeeeeľmi potešiliiiii!!!!

    Krajské kolo CHO v kategórii B (II. ročník) sa konalo 11. apríla na UMB v Banskej Bystrici, a tak sme už netrpezlivo čakali na výsledky... Našu školu po úspechu v školskom kole reprezentovali I. Balážiová, S. Pauček, M. Martinec, M. Jenis (2.A). Súperili s rovesníkmi v praktickej a experimentálnej časti a zabojovali statočne!

    Ivana Balážiová obsadila 3. miesto a len o 1 bod zaostala za súperkou na 2. mieste. Všetci chlapci sa stali úspešnými riešiteľmi s veľmi pekným ziskom (75 - 74 - 59,5 %). Ak by sme čakali, že na druhý deň budú chemici oddychovať, tak by sme sa mýlili! Na druhý deň skoro ráno cestovali do Bratislavy, aby zabojovali v celoslovenskej súťaži „Chemický náboj.“ Ale to sme sa už pochválili:)

    Veľmi sa tešíme z dosiahnutých výsledkov a srdečne blahoželáme! Takí sme boli zaneprázdnení, že sme nestihli ani spoločnú fotku a medzitým nám už chlapci odcestovali na celoslovenské finále Biologickej a Geografickej olympiády. Veríme, že sa im opäť zadarí!

  • KOVÁČOVA BYSTRICA aj s našou účasťou

    KOVÁČOVA BYSTRICA aj s našou účasťou

    Literárna autorská a interpretačná súťaž KOVÁČOVA BYSTRICA odštartovala v tomto roku jubilejný XX. ročník tejto veľmi obľúbenej súťaže, ktorý je výnimočný aj tým, že práve v tomto roku si pripomíname 90 rokov od narodenia Mikuláša Kováča, všestranného umelca, básnika, dramaturga, režiséra, publicistu, estéta, ktorý žil a pôsobil v meste Banská Bystrica.

    Dňa 18. apríla 2024 sa otvorili brány Štátnej vedeckej knižnice – LHM v Banskej Bystrici, aby privítali 133 súťažiacich z rôznych kútov Slovenska. Okrem mladých ľudí z banskobystrických škôl sa do súťaže zapojili žiaci základných a stredných škôl zo Slovenskej Ľupče, z Banskej Štiavnice, z Brezna, z Hriňovej, z Krupiny, z Novej Bane, zo Starej Ľubovne, z Turčianskych Teplíc a zo Zvolena. Svoje interpretačné výkony si prišlo zmerať celkom 60 recitátorov poézie i prózy, do literárnej časti súťaže poslalo svoje diela 73 nádejných autorov, ktorým na literárnom seminári odborná porota poskytla množstvo rád či už z oblasti poézie, alebo prózy. V tomto ročníku dosiahla autorská aj interpretačná súťaž opäť vysokú úroveň.

    Veľmi sa tešíme, že našu školu reprezentovali na tejto súťaži 2 talentované autorky z  2. A triedy – Olívia Datková a Lea Valigurská, ktoré sa zúčastnili workshopu so spisovateľom a pedagógom Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša -  Marekom Zákopčanom, kde sa ho mohli pýtať na osobné skúsenosti či detaily ohľadom svojich prác. Dievčatá si okrem príjemného zážitku odniesli aj nové poznatky a rady, ktoré zužitkujú vo svojej budúcej tvorbe.

  • Aj tento rok sme sa dňa 19. 4. 2024 zapojili do robotickej súťaže Road2FEI na STU

    Aj tento rok sme sa dňa 19. 4. 2024 zapojili do robotickej súťaže  Road2FEI na STU

    Náš tím Švantner's family pod vedením Mgr. Dmitrija Zvizdeckého tvorili Monika Ďurianová, Andrea Holá, Matúš Sabaka, Martin Adamík, Tobias Kováč a oproti minulému roku, keď sme boli zbierať prvé skúsenosti, sa poriadne zlepšil. Dokonca sa nám podarilo poraziť viaceré družstvá a skončili sme na výbornom 8. mieste.

    Už teraz sa tešíme na budúci ročník!

  • V poradí 28. verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine za nami - 18. apríla 2024 aj v uliciach Novej Bane!

    V poradí 28. verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine za nami - 18. apríla 2024 aj v uliciach Novej Bane!

    Tento rok sa táto jedinečná zbierka niesla v duchu myšlienky: „Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?“

    Niet rodiny, okruhu známych či priateľov, kde by sme sa nestretli so slovom rakovina. Vždy nás náhle prekvapí, zarmúti, spomalí náš  kolobeh života. V tých chvíľach je každá rada, pomoc nad zlato. Jednou z foriem pomoci je aj verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Táto pomoc sa nezaobíde bez množstva dobrovoľníkov, ktorí každoročne vyrážajú do ulíc miest a obcí, aby vyzbierali čo najvyššiu sumu peňazí, ktorá pomáha pri boji s touto zákernou chorobou.

    Takými dobrovoľníkmi sa tento rok v sychravom počasí stali aj naši členovia a podporovatelia školského parlamentu: H. Psotková,  L. Bratková, M. Adamík, N. Budinská, T. Jaďuď, A. Bernát, A. Zumerling, T. Sučan, A. Ziman, M. Ďurianová, K. Gáborová a  H. Danišová, ktorí pod vedením Mgr. Evy Budinskej realizovali zbierku či už v priestoroch našej školy, alebo v uliciach mesta, na mestskom úrade, na benzínovej pumpe, ...

    A aké postrehy z tohto dňa mali naši dobrovoľníci?

    Tomáš (3.A): „Deň narcisov bol veľmi pekným preukázaním ľudskej štedrosti a dobroty. Spolu sa nám podarilo vyzbierať sumu 1 225 eur, vyčariť mnoho úsmevov a tak zlepšiť deň obom stranám, darujúcim aj prijímajúcim.“

    Nikola (1.A): „Stretli sme paniu, ktorá prispela do zbierky a povedala, že sama trpí rakovinou. Jeden pán sa autom zastavil, aby prispel, a mnohí ľudia prišli za nami, len aby vhodili nejakú mincu či bankovku. Bola to dobrá skúsenosť do života.“

    Ďakujeme všetkým za dobrovoľný finančný príspevok, ktorý bol zaslaný na účet Ligy proti rakovine, a našim študentom za ich dobrovoľnícku činnosť.

  • Finále za nami

    Finále za nami

    Celoslovenské kolo Olympiády ľudských práv dalo možnosť 64 najlepším súťažiacim z jednotlivých krajov merať si počas troch dní nielen svoje vedomosti, ale aj pohotovosť, psychickú odolnosť a dodať nové impulzy do štúdia. Veď len konkurencia nás posúva vpred.

    Sme radi, že banskobystrický región reprezentovala aj naša žiačka – maturantka Ema Eliasová. Bola tu možnosť rozlúčiť sa so stredoškolským štúdiom pekným výsledkom a stráviť 3 dni v príjemnom prostredí. S hrdosťou môžeme konštatovať, že sa nestratila a stala sa úspešnou riešiteľkou. Sama Ema súťaž zhodnotila: „V dňoch 16. 4. - 18. 4. 2024 som sa zúčastnila celoštátneho kola Olympiády ľudských práv v Omšení. Od začiatku nás sprevádzal pestrý a zaujímavý program, ako napríklad workshop s podpredsedníčkou Najvyššieho správneho súdu ČR a zástupcom vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR. Samozrejme, počas celých dní sme aj súťažili. Prvou časťou bolo riešenie modelových situácií z oblasti ochrany ľudských práv a následne sme museli obhajovať naše úvahy, ktoré sme posielali ešte vo februári.
    Aj keď som sa nedostala do finálovej dvanástky, som rada, že som sa mohla zúčastniť. Odniesla som si množstvo nových skúseností, spoznala nových kamarátov a zároveň viem, na čom mám v budúcnosti zapracovať. Vyskúšať Olympiádu ľudských práv odporúčam naozaj každému.“

    Eme, ktorá sa pripravovala pod odborným vedením PaedDr. Ľ. Husárovej, srdečne gratulujeme a prajeme aj v ďalšom štúdiu veľa úspechov.

  • Biblická olympiáda v kraji s výsledným 3. miestom pre našu školu

    Biblická olympiáda v kraji s výsledným 3. miestom pre našu školu

    Dňa 17. 4. sa družstvo z našej školy zložené z druhákov Lýdia Bratková, Michal Jenis a Samuel Pauček zúčastnilo diecézneho (krajského) kola Biblickej olympiády. V priestoroch domu Xaver v Badíne súťažili so šiestimi ďalšími družstvami. Nakoniec si odniesli diplom za 3. miesto.

    Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

  • 18.apríl 2024 - DEŇ NARCISOV

    Členovia školského parlamentu sa aj tento rok aktívne zapoja do akcie Deň narcisov. Zbierka bude prebiehať v našej škole a najmä v centre mesta Nová Baňa. Ďakujeme im za podporu tejto zbierky, čaká ich náročný chladný deň.

    PS: Kto chce finančne prispieť, nájde ďalšie informácie na priloženom obrázku. Ďakujeme!

  • Chemický náboj v Bratislave

    Chemický náboj v Bratislave

    Po minuloročnej skúsenosti sa aj tento rok odhodlali naši šikovní chemici zabojovať v celoslovenskej súťaži Chemický náboj, ktorý sa konal 12. apríla v Bratislave. V kategórii juniori súťažili I. Balážiová, M. Martinec, S. Pauček a M. Jenis (2.A) a v spoločnosti 40 tímov si vybojovali 11. miesto, v kategórii seniori súťažili E. Žilková, A. Bernát, T. Jaďuď a L. Kapráliková (3.A ) a rovnako medzi 40 tímami z celého Slovenska obsadili 23. miesto.

    Súťaž našich chemikov povzbudila do ďalšej práce, do novej aktivity a povzbudila v ďalšom štúdiu. Veľkým pozitívom podobných súťaží je spolupráca v tíme a naši študenti sú veru dobrý tím! Svedčia o tom nielen dosiahnuté výsledky, ale aj bezproblémové zvládnutie náročného dňa bez prítomnosti pedagógov. 

    ĎAKUJEME za skvelú reprezentáciu a vedzte, milí študenti, že sme na vás mysleli a držali vám palce aj na diaľku!!!

    Za odbornú podporu oboch tímov patrí veľké poďakovanie RNDr. D. Benčatovej!

  • Motivačné štipendiá cinknú na účtoch tých najlepších:

    Motivačné štipendiá cinknú na účtoch tých najlepších:

     

     

     

     

     

    1. A

    za študijné výsledky v 3. štvrťroku (bod 4/30€) – Adrián Karnek, Jakub Kukučka, Adam Zumerling

    2. A

    za študijné výsledky v 3. štvrťroku (bod 4/30€) -  Ivana Balážiová, Lýdia Bratková, Katarína Gáborová

    za 1. miesto v krajskom kole olympiády (bod 2a/50€) - Matúš Martinec, Samuel Pauček

    3. A

    za študijné výsledky v 3. štvrťroku (bod 4/30€) – Adam Bernát, Liliana Kapráliková, Miriama Kosejová

    úspešný riešiteľ celoslovenského kola olympiády (bod 2c/30€) – Eva Žilková

    4. A

    za študijné výsledky v 3. štvrťroku (bod 4/30€) – Dávid Adamec, Henrieta Haringová, Eva Jenisová

    za 2. miesto v krajskom kole olympiády (bod 2a/40€) - Ema Eliasová

     

    Sme na vás hrdí, milí študenti, a BLAHOŽELÁME!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium Františka Švantnera
    Bernolákova 9, 968 01 Nová Baňa
  • +421 45 6857092, +421 948 995 094

Fotogaléria